2010. december 13., hétfő

Értékelés

"Az új alkotásokat nem az értelem hozza létre, hanem a belső késztetés szülte játékos ösztön. Alkotó tudatunk játszadozik kedves holmijaival." (C. G. Jung)


Jung ebben a két rövid mondatában pontosan összefoglalta azt, amit Önök ma itt látnak. Az itt látható munkákat nem az értelem hozta létre, hanem a belső késztetés. A művészet a kommunikáció egyik csatornája, a ma kiállitók esetében az egyetlen csatorna.

A fogyatékkal élő, magukat a képzőművészet nyelvén kifejező embertársaink promoválására létrehozott dij egyedi Romániában. Röviden nevezhetjük Outsider Artnak is, ahogy az a világ köznyelvébe beépült. Outsider Art minden olyan alkotás, amely a művészet intézményein kivül született. Az Outsider Art nem irányzat, nem is lehet azzá. Minden egyes fogyatékkal élő művész a saját hangját hallatja, a saját belső késztetése és lehetőségei szerint alkot. Nem tud, nem akar és fel sem merül benne a külső elvárásoknak való megfelelés. Sőt, mondhatnám azt, abban a pillanatban, hogy ha valaki avatatlan kézzel bánik művészi tehetséggel megáldott fogyatékos testvéreinkkel, eltorlaszolhatja, meggátolhatja a kommunikációs csatornát, ami az érzelmek felgyülemlését eredményezheti és az alkotási vágyat befagyaszthatja.

Tudjuk, hogy a nagy művészek munkáikat elméletileg is alá szokták támasztani. Szeretik megindokolni téma-, forma-, szin, anyag és technika valasztásukat. Ha ismerjük elméleteiket, jobban megértjük munkáikat. Gondoljunk csak a modern festőkre, ahol annál érdekesebbek a munkák, minél többet tudunk indittatásukról. Paul Klee, Mondriaan, Dubuffet, Kandinszkij, Beuys akkor élvezetes igazán, ha elolvastuk ars poetica-jukat is.

Az Outsider Art esetében nincsenek elméletek, csak a belső kényszer. Pont ebből kifolyólag, ezek a legőszintébb munkák. Itt nincsenek akadémia által bevésett elvárások, a társadalmi normáknak való megfelelési kényszer vagy elméletek béklyója. Az Outsider Art esetében csakis belső késztetés van, a világgal való kommunikáció vágya. Egyetlen vezérlésük, hogy szabad utat adjanak a bennük felgyülemlett érzelmeknek, képeknek, amiket szóban nem tudnának kifelyezni.

Az IriszHáz dij létrehozásával gyakoroljuk és gyakoroltatjuk a másság megértését, elfogadását. Nekünk is, a szemlélőknek, másképp kell megközeliteni az itt kiállitott munkákat. Nem tekinthetjük olyan elvárásokkal, mint ahogyan múzeumokba vagy galériákba szoktunk látogatni. Ha az alkotók részéről megvolt a teljes őszinteség, nekünk is a teljes nyitottságot kell gyakorolni.

A kiállitott munkák nem gyermekrajzok és nem is hasonlithatók össze gyermekrajzokkal. Ezek a munkák sokat átélt felnőttek munkái. Ha nyitottak vagyunk, megérthetjük üzeneteiket is. Ugyanakkor szigorúak is lehetünk, mert ahogy nem minden, nevezzük, egészséges ember művész, úgy nem lehet minden fogyatékos testvérünk művészi képességgel megáldott személy. És ahogy mindenkinek a tehetségen felül keményen meg is kell dolgoznia ahhoz, hogy valóban értékes művészi alkotásokat hozzon létre, úgy fogytékos embertársainktól is elvárhatjuk az erőfeszitést, amellett, hogy lehetőséget és teret bizositunk hogy fejlődhessenek, dolgozhassanak és alkothassanak. Mindenki esetében igaz, hogy a gyakorlat teszi a mestert. De mert minden művésznek fontos a megmérettetés, úgy a fogytékos művészek esetében is lényeges a biztatás, értékelés. A kommunikáció kétirányú. A mai kiállitás a mi részünkről az első lépés, és meg vagyunk győződve arról, hogy ez felerősiti a fogyatékos művészek és társadalmunk közötti kommunkácio intenzitását, aminek eredményeképpen mindkét fél fejlődésnek indulhat.

A zsűri is ilyen indittatásokkal pontozta a munkákat. Fontos szempont volt, hogy lássuk a munkákokon a belső késztetést, a kitartást, a munkát és nem utolsó sorban, a tehetséget. Mindezeket együtt figyelembe véve pontoztunk.

Nagy számban érkeztek be munkák, és az első selejtezés után is sok értékes munka maradt versenyben.

Szoborral egyetlen pályázó jelentkezett, éspedig Kelemen Attila. Mindenkit meglepett tehetsége, a szobor erős szuggesztivitása. Kelemen Attila ismeri az anyagot és ki tudja fejezni az összetett érzelmeket is, mint az itt gordonkázó nő esetében.

Brandusa Mihai Burcea különleges kis alkotással jelentkezett. Humorosan választotta ki anyagait, amelyeket ötletesen illesztett össze és festett meg, ahhoz, hogy végül egy teknősbéka legyen belőle. Mi nem is annyira az eredményt, mint az utat dijaztuk.

A sikban vont vonalak, szinek és formák több művész esetében jelentettek sikeres kifejezési eszközt. A festészet, rajz kategóriában 12 művészt tekintettünk dicséretre méltónak.

Arusoaie Olga meleg szinekkel megfestett csendélete és portréja gyakorlott szemről és kézről tanuskodik.

Baciu Felician impresszionisztikus festményei vidám szinekkel vannak megfestve. A tavaszt és nyárt sugárzó képeiből árad a nyugalom és boldogság.

Biban Nicolae rajzai zárt rajzok. Minden szigorúan el van rendezve, be van keretezve, át van gondolva. Mindennek van háza, de semmi sem mozdulhat helyéről. Ugyanakkor látszik a rengeteg aprólékos munka. Ezekben a munkákban nagy tehetség rejtőzik, amelyik még messzire fejlődhet, ha utat adnak neki.

Czumbil Éva játékos de biztos kézzel húzza a vonalakat és valssza ki a szineket. Képe harmónikus, lágy. Önmagát virágok közé helyezi, ami nekünk is vidámságot sugall.

Girda Daniel mozaikszerű képe aprólékos munkával lett megfestve. Minden kis darabnak megvan a helye, ami szinében is passzol az egészbe. A festmény kompoziciója, felépitése is tehetségről tanuskodik.

Gudor Mátyás kora ellenére érett művészként jelenik meg. Munkája összetett mondanivalója, szinkompoziciója, idő- és térbeliséget sikeresen visszaadó formavilága autentikus művészre vall.

Petruta Marius tragikus, feszültséggel teli olajfestményekkel lepte meg a zsűrit. Hozzáértéssel kezeli az ecsetet és a festéket. Petruta Marius mar olyan magas szinten van, hogy számára már a felület megdolgozása is fontos.

Suciu Viorelnek sikerült egy vidám, teljes embert egytelen vonalból megrajzolnia.

Szabó Robika ismert számunkra. A ma kiállitott munkái is már ismertek. Kedveljük mondanivalojában összetett munkáit, amikben a bibliai történetek és az általa megélt világ egymásra tevődnek.

Szilágyi Zsolt művesen kidolgozott térképei tehetségről és aprólékos munkáról tanuskodnak.

Zirbo Lucia kedvesen megfestett önarcképe vidámságot, magabiztos kezet és boldog személyt mutatnak.

Fogadják szeretettel a munkákat.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Réka,
    köszönöm az értesitést. A kolozsborsai művészetterápiás műhelyből 4 páciensem részesült dicséretben, köszönjük! Mit jelent ez? Részvételi elismerés, valamilyen diploma? Hétfőn tudomásukra hozom, nagyon fognak örvendeni a sikernek.
    Köszönettel, Forró Ágnes, Kolozsvár

    VálaszTörlés