2010. október 18., hétfő

Érdi Tamás zongoraművész lesz a vendégünk


Izgalmasan alakul a decemberi dijátadó ünnepség. Vendégünk lesz Érdi Tamás zongoraművész:


„Király ő, ha játszik csodás birodalmában” – nyilatkozta Sütő András az akkor még 13 esztendős Érdi Tamás zongorajátékát hallva. 15 éves, amikor megnyeri Moszkvában a Louis Brailles Nemzetközi Zongoraversenyt, 17 éves, amikor Salt Lake Cityben a Gina Bachauer Zongoraversenyen egy ötzongorás versenyen első helyezést érnek el. Torontóban a Királyi Konzervatóriumban Leon Fleisher tanítványaként szerez diplomát. Egy különös, speciális módszerrel rögzíti a darabokat, tanárai: Joó Imola, Kollár Zsuzsa, jelenleg: Becht Erika, és Eckhardt Gábor.
Két Mozart zenekari cédéje Vásáry Tamás vezényletével 17 éves korában jelenik meg, pár év múlva Kanadában is
kiadják. Ezt Chopin, Schubert, majd 2006-ban Liszt- és Bartók Cd-je követ. 2008-ban megkapja a 30 év alatti fiataloknak járó Junior Príma Díjat.
Néhány példa fontosabb fellépései közül: Vásáry Tamással Londonban a Barbican Centerben, Kocsis Zoltánnal a Művészetek Palotájában, Barry Wordsworth-el, a Torontói Szimfonikusokkal, Rico Saccanival az Izlandi Szimfonikusokkal, Manuel Hernandez Sylvaval pedig New Yorkban a Lincoln Centerben mutatkozott be. Szólóestje volt a Carnegie Hallban, az ENSZ Palotában, Rómában a Villa d’Este Palotában, a lengyel Paderewski Központban.
Eddig 25 országban koncertezett.
A Chopin Év alkalmából jelent meg második DVD-je, Szatmárnémeti gyertyafényes Chopin koncertje, amit a Duna Televízió rögzített.
Meggyőződése, hogy a komolyzenét gyerekkorban kell megszerettetni, koncert sorozatokat ad a legfiatalabbaknak Floridától Szibériáig, és Magyarország legkisebb falvainak iskoláiban is fellép évek óta. Legkedvesebb történeteinek egyike: Chopin koncertje után egy hat éves kislány megkérdezte: ’Tanító néni, miért kellett a noktürn alatt sírnom?’.
Kocsis Zoltán véleménye lehet erre a válasz, aki szerint ’Tamás játékában ’bizonyos dinamikai tartományokban olyan érzékenység van jelen, ami nálunk természetszerűleg nem lehetséges….talán CHOPIN-i mértékkel lehetne ezt a képességet mérni..’
Tamás úgy érzi, Chopin és társai nélkül lehet élni, csak nem érdemes. Lelkes közönsége a világ minden pontján nagy lelkesedéssel ünnepli, s valószínű nem véletlen Szabó Magda felejthetetlen üzente sem: „Én csak írni tudok, de Tamás ujjaival az Isten üzen”.
2010-ben Prima Primisszima Díjra jelölték, ami Magyarországon az egyik legnagyobb elismerésnek számít, s a Művészetek Palotájában egy nagyszabású gálaműsoron decemberben hirdetik ki az eredményt. Ő az első Junior Príma, aki ebben a megtiszteltetésben részesül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése