2013. december 2., hétfő

A GÁLAEST VENDÉGEI 1. - A LANDINI EGYÜTTES

A Landini együttest Késmárky Kris György hívta életre 1976 őszén, a vakok Iskolájából frissen kilépett zenekedvelő   növendékekből s egy kórustagból. Hathatós segítségével (művek diktálása, betanítása és esetenként hangszerek beszerzése) hozzájárult ismereteik gyarapodásához. Az együttes Francesco Landini nevét vette fel, aki híres olasz vak zeneszerző és polihisztor volt.
A zenekar első nyilvános koncertjét a VGYOSZ székházában adta 1979 nyarán a Dr. Farkas Albert által szervezett "Szerenád-estek" c. hatrészes sorozat nyitányaként. Nem sokkal később megismerkedhettek a régi zene olyan neves előadóival, mint L. Kecskés András, Kobzos Kiss Tamás, Kuncz László, Tóth István és Szabó István. Velük és három szervező kollégájukkal (Simén András, Pécsi L. Dániel és Pintér József) egyre több fellépést bonyolíthattak le. Ezek közül talán a legkedvesebb  hazai műsor egy közös "Carmina Burana"-est volt a Magyar Nemzeti Múzeum reneszánsz kiállítási csarnokában. 
1986 nyarán, hangversenyt adtak szövetségünkben, s a koncert  után kapták meg az Országos Filharmóniától működési engedélyüket. Kijuthattak a Felvidékre is. Koncertkörútjaikon nagy sikereket arattak, és sok barátot szereztek. Jakab Miklós református lelkész (a vakmisszió  magyarországi vezetője) által egyházi fellépéseik is megsokasodtak. Bejárták szinte az egész országot, és közreműködtek a misszió istentiszteletein a hajdani NDK-ban. A Magyar rádióban is többször hallathatták hangjukat. Kezdetben a "Kirakodóvásár", majd a "Mi újság a régi zene világában" c. műsorokban.  A televízió pécsi körzeti stúdiójának "Sorstársak" c. magazinjában lehetett látni együttesüket. Középkori és reneszánsz hangszerek korhű másolatain játszanak, céluk az, hogy a régi zenét a maguk  módján minél közelebb hozzák közönségükhöz.

Íriszház-díj 2013 Outsider Art pályázat kiállítás és díjátadó ünnepség december 5.-én, csütörtökön 5 órától az Árkosi Szentkereszty kastélyban a Landini Együttes közreműködésével!

További info: itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése