2009. november 16., hétfő

3. Gudor Mátyás, Kalotaszegi ház, 30x24, szénrajz, kikiáltási ár: 100 ROL

Gudor Mátyás szénrajza egy kalotaszegi falusi házat ábrázol. Igazi idillikus kép. Aki ezt a kis rajzot válassza, bármikor ránéz, nyugalomra lel. Keretezett, kikiáltási ára 100 ROL.



A müvészet hivatás, munka, a festészet kifejezöeszköz. Gudor Mátyásnál ennél több: kényszer, létkérdés, a mindennapi nélkülözhetetlen kenyér.
Gudor Mátyás, habár gyerekkora óta szeret rajzolni, pár éve döbbent rá, hogy számára a festészet, a rajz mint létforma felüdülés, levegö. Nemrég készült el kellemes kis padlásszobája/müterme, ahol akár egész nap kényére-kedvére festhet, alkothat; az ö esetében beszélhet a világgal.
A müterme csinos, rendezett, világos, rendszerezett, akár a lakója. Nagyon sok ilyen müvész volt a müvészettörténelemben, akik elefantcsonttornyukba zárva alkottak a világtól távol. A világ rendszerint zokon vette tölük az elzárkózást, úgy érezték, a müvész nem kíván velük kapcsolatba lépni, nem akarja megtisztelni a világot jelenlétével. De nem így igaz. Ezekben a kis tornyokban, ezekben a bezárkózottságokban nagyon szép és értékes munkák születnek. Ezek a müvészek a festészet nyelvével születtek, a mindennapi beszéd tudományával nem bírnak, innen az elzárkózottságuk. Viszont ök is beszélnek, munkáikon keresztül, nekünk is munkáikon keresztül kell megközelítenünk öket. S ami ezeket a munkákat jellemzi, hogy mivel ezek a müvészek nem állnak a mindennapi világban, munkáik sem a mindennapi életröl szólnak. A mesék, legendák, álmok világa, úgy színben mint formában az, amiröl ök beszélnek. Ezek azok a világok, amelyek érthetöek számukra, nem kell tölük félni. Rajzaiban minden tárgynak, elemnek megvan a maga helye, amelyet méltóan elfoglal és örökkévalóságig ott marad. Kiegyensúlyozott, rendezett képek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése