2009. november 25., szerda

Új Magyar Szó


Szentgyörgyön művészetekre tanítják a fogyatékkal élőket
Kovács Zsolt | 2009-11-16 22:44:29

Művészi hajlamú fogyatékos fiatalokat tanítanának festeni, kerámiázni, szobrászkodni a Diakónia Keresztény Alapítvány Sepsiszentgyörgyön működő Írisz házában.
Makkai Péter református lelkész, a fogyatékosoknak szánt központ vezetője lapunknak elmondta: mintegy harminc hátrányos helyzetű fiatallal foglalkoznak, és köztük vannak művészi hajlamúak is. A református lelkész az általa gondozott fiatalok tehetségének fejlesztése érdekében eredeti módon próbálja összehozni a fogyatékosokat, a művészvilágot és az őket anyagilag is támogatókat.

Makkai Péter tervei szerint december 3-án jótékonysági aukciót szervez az Írisz Házban, amikor neves művészek által felajánlott tárgyakat árvereznek el. Az alapösszeg az adott alkotást felajánló művészé lenne, ami az fölött van, a fogyatékosokkal foglalkozó központ fejlesztését szolgálná.

A jótékonysági akciónak kettős a célkitűzése, egyrészt megteremteni az alkotáshoz szükséges feltételeket a művészi hajlamú fogyatékosoknak, másrészt pedig felhívni a művészvilág figyelmét, hogy a fogyatékosok között is van sok tehetséggel megáldott ember, akik teljesen tiszták, semmiféle „izmus” nem befolyásolta őket, fejtette ki Makkai Péter.

Hozzátette: a sepsiszentgyörgyi Írisz Házban nemrégiben felszereltek egy gyertyaöntő műhelyt, és azt szeretnék úgy fejleszteni, hogy ott a fogyatékosok foglalkozhassanak agyagozással, üvegművészettel, grafikával, kerámiával és festészettel. A református lelkész példaként említette az autista Robika (szerk. megj. Szabó Róbert) esetét, aki nem tud kommunikálni környezetével, csak visszamondja, amit neki mondanak, de megdöbbentő tehetsége van a festészethez.


Fotó: Kovács Zsolt
Az autista Szabó Róbert (balra) festményein keresztül kommunikál
„Azt mondtuk neki, fessen egy karácsonyi témát, és festett egy Madonnát gyerekkel a kezében. Mivel olajfestékkel papírra festett, az átitatta a papírt és az ábrának lett egy kontűrje, aureolája” – mesélte Makkai Péter, aki szerint ezeket a fiatalokat érdemes lenne megtanítani festészeti technikákra, ezért a művészektől azt is kérik, hogy az aukcióra felajánlott alkotásaik mellett foglalkozzanak a fogyatékosokkal.

Eddig a kézdivásárhelyi Vetró András ajánlott fel domborműveket a licitre, illetve Jakubovits Márta nagyváradi kerámikus jelezte, hogy pár napot foglalkozna a sepsiszentgyörgyi fogyatékos gyerekekkel.

Az akció kezdeményezői szeretnék, ha minél többen csatlakoznának, ezért a felajánlásokat az iriszhaz@gmail.com címre várják, illetve a www.iriszhaz.blogspot.com címen lehet megnézni a beérkezett alkotásokat és követni az akciót. A jótékonysági aukció december 3-án 17 és 19 óra között lesz az Írisz Házban, amikor fellép Dinnyés József zenész, daltulajdonos is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése